Ultraortodox katonák a Givati hadosztályban

Ultraortodox katonák a Givati hadosztályban

Az utóbbi években Izraelben egyre nagyobb hangsúlyt kap azoknak az ultraortodox fiataloknak az integrálása a gazdasági életbe, akik nem éreznek elhivatottságot arra, hogy egész életüket kizárólag Tóra-tanulással töltsék el. Ehhez egyik fontos lépést jelenti az, hogy a fiatalok a hadseregben szolgáljanak. Íly módon egyrészt szakmát is tanulhatnak, másrészt a társadalom is elismeri, hogy ezzel kézzelfoghatóan is hozzájárultak az ország védelméhez.


bővebben
 

Csoda történt a Nyugati téren 16 éve

Csoda történt a Nyugati téren 16 éve

Hosszú évtizedek után először a magyar zsidó közösség Budapest egyik legforgalmasabb terén oszthatta meg ünnepét a főváros minden lakosával – emlékeztetett Köves Slomó. 


bővebben

Botrány: az EU rehabilitálja a Hamászt?

Botrány: az EU rehabilitálja a Hamászt?

Netanjahu izraeli miniszterelnök azt várja az Európai Uniótól, hogy sürgősen helyezze vissza a Hamászt a terrorista szervezetek listájára. A kormányfő azután nyilatkozta ezt, hogy az Európai Bíróság szerdán váratlanul úgy határozott, "eljárási okokból" levehetik a Közel-Kelet egyik leghírhedtebb terrorista szervezetét, a Gázát uraló Hamászt az unió 2001-ben összeállított listájáról, mivel felkerülését annak idején "a médiából és az internetről leszűrt következtetések alapozták meg", márpedig ezek a bizonyítékok nem kellően megalapozottak az európai standard szerint. Ugyanakkor a terrorszervezet javai, bankszámlái továbbra is befagyasztva maradhatnak.


bővebben
 

Elkezdődött a jelentkezés a ZstsZ tavaszi szemeszterére

Elkezdődött a jelentkezés a ZstsZ tavaszi szemeszterére

Január 19-én indul a Zsidó Tudományok Szabadegyetemének tavaszi szemesztere. A kurzus során a már megszokott magas színvonalon és kötetlen légkörben tehetnek szert új ismeretekre a résztvevők a zsidó vallás különböző területein. A tavaszi szemeszter órarendje követi az őszi félévét, így a visszatérő diákok a már megszokott rendben folytathatják tanulmányaikat. A kurzuson való részvételnek azonban semmilyen előzetes tanulmány nem feltétele, így azok is bátran jelentkezhetnek, akik korábban még nem vettek részt a Szabadegyetem tanfolyamain.


bővebben

Kóser, sakter, macesz – Kóser sétán vettünk részt

Kóser, sakter, macesz – Kóser sétán vettünk részt

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) januártól havi rendszerességgel kóser tematikus sétát tervez Fűszeres Eszter gasztroblogger vezetésével. A séta során budapesti kóser vendéglátóhelyeken ismerkedhetünk a zsidó vallási hagyománnyal, és kóstolót kapunk a tradicionális kóser fogásokból.


bővebben
 

Első fokon felfüggesztett börtönbüntetés a hanuka-gyertyatartók rongálóinak

Első fokon felfüggesztett börtönbüntetés a hanuka-gyertyatartók rongálóinak

A 2014-es hanuka ünnepe előtt néhány nappal ítélet született a három huszonéves fiatal ügyében indított büntető eljárásban, akik 2013 decemberében négy helyszínen is megrongálták a hanuka ünnepe alkalmából felállított menórákat. Az ítélet értelmében felfüggesztett börtönbüntetést kaptak az elkövetők. A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) a bírásági döntés konkrét tartalmát nem kommentálja, ugyanakkor a hazai közélet szempontjából üdvözítőnek tartja, hogy a jogrendszer és ezen belül a bíróság kellő érzékenységgel és komplexitással kezelte az ügyet.


bővebben

Megújult az Átid önkormányzata

Megújult az Átid önkormányzata

A fél éve indult Átid ifjúsági szervezet közgyűlése megválasztotta az idei év vezetőségét. Több új taggal bővülve indította második félévét az Átid ifjúsági szervezet. A tavalyi év sikere után idén ismét izgalmas és tartalmas programmal várják a fiatalokat. A csoport vezetői, Szilánk Zsuzsa és Glitzenstein Sámuel rabbi nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok önállóságára: ennek kiemelt része, hogy a tagok maguk választják meg önkormányzatukat és a különböző részterületek felelőseit.


bővebben
 

Veszélyes lehet-e Izraelre az amerikai "kínzás-jelentés"?

Veszélyes lehet-e Izraelre az amerikai

Órákkal azután, hogy a washingtoni Szenátus hírszerzési bizottsága közzétette a CIA kihallgatási praktikáiról szóló elhíresült dokumentumot, az amerikai követségeken, katonai támaszpontokon és a Közel-Kelet több országában is megerősítették a biztonsági intézkedéseket. A még demokrata többségű Szenátus által összeállított iratból (pontosabban a hatezer oldalas jegyzőkönyv 480 oldalas összefoglalójából) ugyanis kiderül, hogy szeptember 11-e után a CIA a világ 54 országában, így Európában és Ázsiában is rendkívül kemény eszközökkel, kínzással hallgatta ki a terroristagyanús foglyokat, ráadásul a dokumentum szerint eredménytelenül.


bővebben

Zsidó hősök a második világháborúban

Zsidó hősök a második világháborúban

A Holokauszt szörnyű eseményei és a hatmillió áldozat emléke azt a képet sugallja, hogy az akkori zsidóság pusztán passzív elszenvedője volt a történelemnek. Ezen a téves véleményen próbál a valóságnak megfelelően változtatni az a konferencia, amelyet a héten tartanak a Tel-Avivi Egyetemen „A zsidó katona a második világháborúban” címmel.


bővebben
 

Mégis lesz kóser vágás Lengyelországban

Mégis lesz kóser vágás Lengyelországban

Mint arról idén februárban ezen a honlapon hírt adtunk, Lengyelországban betiltották a a zsidó kóser (és egyben a muzulmán halal) vágást. Ezzel egy ötszáz millió dolláros iparágat hoztak lehetetlen helyzetbe, mely ezreknek adott megélhetést. Becslések szerint a lengyel húsipar mintegy harminc százaléka kóser vagy halal.


bővebben
A Rebbe szava  
 • A békéhez vezető út 2. rész

  Az eltelt évtizedek alatt a Rebbe figyelemmel kísérte, hogy tesz az izraeli vezetés anyagi engedményeket az ellenségnek, létfontosságú biztonsági értéketről mond le a béke „ígéret&eacut
 • A legjobb befektetés

  A Rebbe mindig arra ösztönözte az embereket, hogy adjanak lehetőségeikhez mérten cödákát: támogassák a különböző szent célokat, és a nehezebb sorsúakat. Naftali Deutschot, a neves filantrópo
Lehet-e területekért Békét kapni? (I. rész)

Lehet-e területekért Békét kapni? (I. rész)

A lubavicsi rebbe a háláchá alapján állt hozzá az izraeli béke kérdéséhez,, azaz hogy az élet védelme az egyetlen szempont kell legyen minden helyzetben, és minden más megfontolá
bővebben
Kérdezd a Rabbit  
 • Áldás az étkezésnél

    Kedves Rabbi, a következő kérdésben szeretnék segítséget kérni. Családunk keresztény, a zsidóságot a kisebb testvér tiszteletével szeretjük (és természetesen sem zsidót, sem keresztényt nem térítünk). Apósom második felesége és az ő egész családja vallását nem
 • A tfilin cipelése sábeszkor halálmenetben

  Kérdés: Mesterem, az utolsó pápai rabbi, Grünwald József (1905-1984) 1944. májustól 1945. január 15-ig volt munkaszolgálatos. Visszaemlékezéseiben leírja (Vájágéd Jáákov, II
Szabad-e kommentelni kenyérevés előtt?

Szabad-e kommentelni kenyérevés előtt?

Kedves Rabbi! A napokban felmerült bennem egy kérdés. Kézmosás és kenyérevés között nem szabad beszélni - de más módon kommunikálni vajon lehet? Teszem azt, facebookon hozzászólást
bővebben
Mindent a zsidóságról  
 • Tánjá, a Közepesek könyve

  A Tánjá avagy „A közepesek könyve” a Chábád haszidizmus klaszszikus kézikönyve, „bibliája”. A benne foglalt alapfogalmakra épül a haszidizmus egész sor alapelve, ideológiája. Szerzőj
 • Aktualitások

  Az itt hallható előadások emberközeli stílusban ismertetik meg a hallgatósággal a mindenkit foglalkoztató aktuális kérdéseket. Ilyen többek közt a gazdasági válság vagy a magyarországi választások.
A zsidó liturgia és ima gyakorlati és misztikus elemzése

A zsidó liturgia és ima gyakorlati és misztikus elemzése

Vasárnap reggelenként, egy pár finom kakaós palacsintával ízesitve, a reggeli ima után, Oberlander Báruch rabbi az ima gyakorlati jelentését és misztikus mélységeit mutatja be. Az előadássorzat egyes &
bővebben

Mikéc

Szakaszunkban – Mikéc (1Mózes 41:1–44:17.) – Józsefet a börtönből egyenesen a királyi palotába szalajtják, hogy megfejtse a Fáraó álmát. Ez sikerül is neki és azonnali hatállyal alkirályi kinevezést kap, hogy előkészítse Egyiptomot a hét szűk esztendőre. Amikor ez eljön, az éhező országokból Egyiptomba jönnek gabonát venni és a Kánaánból jövők között vannak József testvérei is, akik annak idején eladták őt és apjának, az idős Jákobnak azt mondták, hogy vadállat tépte szét. József nem fedi fel magát, hanem követeli, hozzák le magukkal a "kicsit", Benjámint is. Amikor ez megtörténik, a József-dráma a végkifejlethez közeledik.

Programok ()

 | 
H K Sz Cs P Sz V
       
       
       
       
       
       
további programok - naptár nézet
további programok - lista

Hanukai programajánló

Hanuka ünnepe kiszlév hó 25-én kezdődik (idén 2014. december 16. este), és nyolc napig tart. Annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Mákkábeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött, és legyőzték a görögök hellenista zsidó támogatóit is, akik változtatásokat akartak bevezetni a zsidó vallásgyakorlatban. A harc polgári i. e. 165-ben a Jeruzsálemi Templom visszafoglalásával ért véget. A győzelemmel helyreállt Izrael szuverenitása is. A "chánuká" azt jelenti: "felavatás", s arra utal, hogy újra Isten oltalmába ajánlották a Templomot, amelyet a pogány bálványok és praktikák beszennyeztek.

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!
Polgári naptár
   
Zsidó naptár
   
Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Hírlevél

Ha szeretne értesülni az aktuális híreinkről, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.
Név:

E-mail: