Hírek

Lojalitás nélkül nincs állampolgárság

2009-02-11
Ez volt a legélesebb választási jelszó, a háború miatt rövidre sikeredett választási kampányban. A szerzője: Avigdor Lieberman, művésznevén: Yvette. Bibi egykori kabinetfőnőke. Az Israel Beitenu párt az előrejelzések szerint a harmadik pártként jön ki a választásokon és könnyen meglehet, hogy ő dönti majd el: milyen kormány alakulhat Izraelben a hónap végén.

A két vezető esélyes Binyamin Netanyahu és Tzipi Livni aligha alakíthat koalíciót nélküle. Drámai változás ez egy új bevándorló helyzetében, aki marginális politikusnak látszott, amikor egy évtizede beevezett az izraeli politika háborgó tengerére. Lieberman változtatni akar az ország határain – az arabok által sűrűn lakott területeket átadná palesztin igazgatás számára. Aki Izraelben marad: hűségesküt kell tennie a zsidó államra. Aki ezt visszautasítja: az ne választhasson és ne lehessen választható. Izrael 7 millió lakosából a 20% arab és egy tucatnyian ülnek a 120 tagú Knesszetben is képviselőként. A politika bal széléről sokan megszólják emiatt. Ám a moldovai születésű Lieberman, aki héberül még mai is erős akcentussal beszél, csak a vállát vonogatja. „Kemény idők, kemény politikusokat követelnek.” Az izraeli arabok nem hajlandóak sem a hadseregben szolgálni, sem polgári szolgálatot teljesíteni. Arab képviselők ellenséges arab országokkal állnak kapcsolatban és megsértik az ország törvényeit.


"Izrael kettős terrorista támadással néz szembe, kívülről, de belülről is.” – nyilatkozta Lieberman a biztonsági konferencián Herzlián a múlt héten. "És a belső terrorizmus veszélyesebb a külsőnél.”


Liebermant éles bírálat érte nemcsak arab polgároktól, de a szélsőbaloldali egykori Meretz pártvezér, Joszi Saridtól is, aki fasisztának bélyegezte teljesen alaptalanul. Hiszen nincs abban semmi, ha egy politikus az ország állampolgáraitól hűséget vár. Milyen polgárok azok, akik az országgal hadiállapotban levőknél kilincselnek, az ellenség győzelmét várják és amikor az ország 80%-a a függetlenség napját ünnepelni, gyászt ülnek!? Az egyik ilyen Ahmed Tibi, arab parlamenti képviselő az ősterrorista, tömeggyilkos Jasszer Arafat egykori tanácsadója Izrael teljes bojkottjára szóllított fel arra az esetre, ha Lieberman jutna hatalomra.


Lieberman, 50 éves 1978-ban érkezett az országba. 1980-as években, amikor a Héber egyetemen tanul, a Likudban tevékeny. 1996-ban Netanjahu mellett dolgozik és részt vállal a penge vékonyságú választási győzelemben Peresz felett. Később Netanjahu kormányfő kabinetfőnöke. Majd távozik a Likudból és 1999-ben az Israel Beitenu kötelékében választják meg parlamenti képviselővé, amelyet ő alapított, hogy a csaknem egy millió Oroszországból érkezett bevándorlót képviselje. A párt négy mandátumából 2006-ra 11 lett. A mostani előrejelzések 18 helyet jósolnak nekik. Ez azt jelenti, hogy a párt támogatottsága mára túlhaladta a hagyományos kereteit. Korábban javasolta, hogy bombázzák a palesztin gáztöltő állomásokat, bankokat és kereskedelmi központokat. A kezdeményezésére az Izrael ellenes arab pártokat a választási bizottság kízárta a részvételből, ám a Legfelsőbb Bíróság ezt a döntést megváltoztatta.


A kormányból 2005-ben lépett ki, mert ellenezte az egyoldalú gázai kivonulást és tiltakozott az annapoliszi konferencia ellen is 2007-ben.Téma: Izrael

Dvárim

Heti szakaszunk – Dvárim (5Mózes 1:1–3:22.) – Mózes ötödik könyvének első szakasza, melyben az elbúcsúzó népvezér visszapillantó tükröt tart a nép elé, felemlíti az elmúlt negyven évben történteket, és figyelmezteti a népet a Tóra és parancsolatai betartásának fontosságára.
Ez a szakasz mindig a Tisá Beáv előtti szombaton kerül felolvasására, amit Sábát Cházonnak hívnak, a felolvasott Háftárá révén, ami Cházon Jesájáhu (Jesájá Viziója).

Programok ()

 | 
H K Sz Cs P Sz V
       
       
       
       
       
       
további programok - naptár nézet
további programok - lista

Három gyászhét és Tisá böáv תשעה באב

Az év legszomorúbb és legtragikusabb napja az áv 9-ei böjt, Tisá BeÁv. Idén 2014. augusztus 4.-e hétfő estétől augusztus 5.-e kedd estéig tart. Ezen a böjt- és gyásznapon egyszerre emlékezünk az Első Jeruzsálemi Templom i. e. 586-ban történt lerombolására és a Második Templom megsemmisülésére, amely szerencsétlen történelmi egybeeséssel i. sz. 70-ben ugyanezen a napon történt. Az Első Templomot a babilóniaiak fosztották ki és égették porig, a Másodikat a rómaiak. A Templomnak, a nép vallási központjának lerombolása nemcsak a vallásra mért súlyos csapást, hanem az első - később a második - zsidó állam megszűnését is jelentette, és a zsidók kiűzetését saját országukból. Az ezt megelőző, úgy nevezett három hét egy félnapos böjttel kezdődött Támuz 17-én (idén július 15-én.).

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!
Polgári naptár
   
Zsidó naptár
   
Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Hírlevél

Ha szeretne értesülni az aktuális híreinkről, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.
Név:

E-mail: