Hírek

Lojalitás nélkül nincs állampolgárság

2009-02-11
Ez volt a legélesebb választási jelszó, a háború miatt rövidre sikeredett választási kampányban. A szerzője: Avigdor Lieberman, művésznevén: Yvette. Bibi egykori kabinetfőnőke. Az Israel Beitenu párt az előrejelzések szerint a harmadik pártként jön ki a választásokon és könnyen meglehet, hogy ő dönti majd el: milyen kormány alakulhat Izraelben a hónap végén.

A két vezető esélyes Binyamin Netanyahu és Tzipi Livni aligha alakíthat koalíciót nélküle. Drámai változás ez egy új bevándorló helyzetében, aki marginális politikusnak látszott, amikor egy évtizede beevezett az izraeli politika háborgó tengerére. Lieberman változtatni akar az ország határain – az arabok által sűrűn lakott területeket átadná palesztin igazgatás számára. Aki Izraelben marad: hűségesküt kell tennie a zsidó államra. Aki ezt visszautasítja: az ne választhasson és ne lehessen választható. Izrael 7 millió lakosából a 20% arab és egy tucatnyian ülnek a 120 tagú Knesszetben is képviselőként. A politika bal széléről sokan megszólják emiatt. Ám a moldovai születésű Lieberman, aki héberül még mai is erős akcentussal beszél, csak a vállát vonogatja. „Kemény idők, kemény politikusokat követelnek.” Az izraeli arabok nem hajlandóak sem a hadseregben szolgálni, sem polgári szolgálatot teljesíteni. Arab képviselők ellenséges arab országokkal állnak kapcsolatban és megsértik az ország törvényeit.


"Izrael kettős terrorista támadással néz szembe, kívülről, de belülről is.” – nyilatkozta Lieberman a biztonsági konferencián Herzlián a múlt héten. "És a belső terrorizmus veszélyesebb a külsőnél.”


Liebermant éles bírálat érte nemcsak arab polgároktól, de a szélsőbaloldali egykori Meretz pártvezér, Joszi Saridtól is, aki fasisztának bélyegezte teljesen alaptalanul. Hiszen nincs abban semmi, ha egy politikus az ország állampolgáraitól hűséget vár. Milyen polgárok azok, akik az országgal hadiállapotban levőknél kilincselnek, az ellenség győzelmét várják és amikor az ország 80%-a a függetlenség napját ünnepelni, gyászt ülnek!? Az egyik ilyen Ahmed Tibi, arab parlamenti képviselő az ősterrorista, tömeggyilkos Jasszer Arafat egykori tanácsadója Izrael teljes bojkottjára szóllított fel arra az esetre, ha Lieberman jutna hatalomra.


Lieberman, 50 éves 1978-ban érkezett az országba. 1980-as években, amikor a Héber egyetemen tanul, a Likudban tevékeny. 1996-ban Netanjahu mellett dolgozik és részt vállal a penge vékonyságú választási győzelemben Peresz felett. Később Netanjahu kormányfő kabinetfőnöke. Majd távozik a Likudból és 1999-ben az Israel Beitenu kötelékében választják meg parlamenti képviselővé, amelyet ő alapított, hogy a csaknem egy millió Oroszországból érkezett bevándorlót képviselje. A párt négy mandátumából 2006-ra 11 lett. A mostani előrejelzések 18 helyet jósolnak nekik. Ez azt jelenti, hogy a párt támogatottsága mára túlhaladta a hagyományos kereteit. Korábban javasolta, hogy bombázzák a palesztin gáztöltő állomásokat, bankokat és kereskedelmi központokat. A kezdeményezésére az Izrael ellenes arab pártokat a választási bizottság kízárta a részvételből, ám a Legfelsőbb Bíróság ezt a döntést megváltoztatta.


A kormányból 2005-ben lépett ki, mert ellenezte az egyoldalú gázai kivonulást és tiltakozott az annapoliszi konferencia ellen is 2007-ben.Téma: Izrael

Nicávim

Szakaszunk – Nicávim (5Mózes 29:9–30:20) – leírja, miként gyűjtötte egybe Mózes a nép apraját-nagyját, hogy utolsó figyelmeztetést intézzen hozzájuk: maradjanak hűek Istenhez és Tórájához. Mózes felvillantja a megtérés lehetőségét.

Programok ()

 | 
H K Sz Cs P Sz V
       
       
       
       
       
       
további programok - naptár nézet
további programok - lista

Őszi Nagyünnepek ימים נוראים

Idén szeptember 24-én este köszönt ránk a zsidó újév, Ros Hásáná. A kétnapos ünnepen az ember teremtésének 5775-ik évfordulójára emlékezünk, és mintegy megújítjuk az Örökkévalóval kötött szövetségünket a világ létezésére és újjáteremtésére.   Világhírű kántorok: Tarts velünk az új év köszöntésén világhírű kántorok társaságában. Óbudán Jehezkél Zorger kántor és két fia, a Vasvári Pál utcai Zsinagógában pedig Tzviki Flieshman kántor segít lelkünk húrjait megszólítani. Jelentkezz a férfi kórusba! Válj te is részévé az Óbudai Zsinagóga férfikórusának. (Zenei és liturgiai előismeretek nem szükségesek.) További információ és jelentkezés: Ambrus Klára adomany@zsido.com. Kántorkoncert: Tarts velünk egy feledhetetlen kántorkoncertre, és Gedájá böjtvégi étkezésre 2014. szeptember 28-án este 19 órakor az Óbudai zsinagógában. Belépés ingyenes. (Jelentkezés: posta@zsido.com) Újévi vacsorák: Ünnepelj velünk családoddal, barátaiddal hagyományos újévi ízekkel a Ros hásáná két estéjének ünnepi kidus-vacsoráján, Óbudán és a Vasvári Pál utcai zsinagógában. Jelentkezés és regisztráció szükséges: posta@zsido.com További információ: http://zsido.com/cikkek/Unnepeljen_velunk!_/10/4224 A részletes ünnepi imarend itt található   Ezzel a két nappal veszi kezdetét a tíz bűnbánó nap, melynek betetőzése Jom Kipur (idén október 3-a estétől 4-e estéig), az Engesztelőnap, melyen 25 órát böjtölünk, bűneinket bánjuk, és megtérést gyakorlunk. A többi ünneptől eltérően ilyenkor nem szabad főzni, tüzet még tűzről sem gyújthatunk, és tilos közterületen/re/ről hozni-vinni dolgokat. Ez továbbá az egyetlen böjt, amit akkor is megtartunk, ha sábeszre esik. Megéri, mert ezen a napon eltőrlődnek a bűneink, "tiszta lappal" indulunk az új évben. A félelmetes napok leteltével következik az önfeledt öröm ideje, a Szukkot, sátoros ünnep (idén október 8-án este kezdődik és október 16-a estéjéig tart.). Melynek legvégén pedig a Smini Áceretet (október 15-16), és a Tóra örömünnepét (16-17) vígadjuk.

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!
Polgári naptár
   
Zsidó naptár
   
Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Hírlevél

Ha szeretne értesülni az aktuális híreinkről, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.
Név:

E-mail: