Hírek

Lojalitás nélkül nincs állampolgárság

2009-02-11
Ez volt a legélesebb választási jelszó, a háború miatt rövidre sikeredett választási kampányban. A szerzője: Avigdor Lieberman, művésznevén: Yvette. Bibi egykori kabinetfőnőke. Az Israel Beitenu párt az előrejelzések szerint a harmadik pártként jön ki a választásokon és könnyen meglehet, hogy ő dönti majd el: milyen kormány alakulhat Izraelben a hónap végén.

A két vezető esélyes Binyamin Netanyahu és Tzipi Livni aligha alakíthat koalíciót nélküle. Drámai változás ez egy új bevándorló helyzetében, aki marginális politikusnak látszott, amikor egy évtizede beevezett az izraeli politika háborgó tengerére. Lieberman változtatni akar az ország határain – az arabok által sűrűn lakott területeket átadná palesztin igazgatás számára. Aki Izraelben marad: hűségesküt kell tennie a zsidó államra. Aki ezt visszautasítja: az ne választhasson és ne lehessen választható. Izrael 7 millió lakosából a 20% arab és egy tucatnyian ülnek a 120 tagú Knesszetben is képviselőként. A politika bal széléről sokan megszólják emiatt. Ám a moldovai születésű Lieberman, aki héberül még mai is erős akcentussal beszél, csak a vállát vonogatja. „Kemény idők, kemény politikusokat követelnek.” Az izraeli arabok nem hajlandóak sem a hadseregben szolgálni, sem polgári szolgálatot teljesíteni. Arab képviselők ellenséges arab országokkal állnak kapcsolatban és megsértik az ország törvényeit.


"Izrael kettős terrorista támadással néz szembe, kívülről, de belülről is.” – nyilatkozta Lieberman a biztonsági konferencián Herzlián a múlt héten. "És a belső terrorizmus veszélyesebb a külsőnél.”


Liebermant éles bírálat érte nemcsak arab polgároktól, de a szélsőbaloldali egykori Meretz pártvezér, Joszi Saridtól is, aki fasisztának bélyegezte teljesen alaptalanul. Hiszen nincs abban semmi, ha egy politikus az ország állampolgáraitól hűséget vár. Milyen polgárok azok, akik az országgal hadiállapotban levőknél kilincselnek, az ellenség győzelmét várják és amikor az ország 80%-a a függetlenség napját ünnepelni, gyászt ülnek!? Az egyik ilyen Ahmed Tibi, arab parlamenti képviselő az ősterrorista, tömeggyilkos Jasszer Arafat egykori tanácsadója Izrael teljes bojkottjára szóllított fel arra az esetre, ha Lieberman jutna hatalomra.


Lieberman, 50 éves 1978-ban érkezett az országba. 1980-as években, amikor a Héber egyetemen tanul, a Likudban tevékeny. 1996-ban Netanjahu mellett dolgozik és részt vállal a penge vékonyságú választási győzelemben Peresz felett. Később Netanjahu kormányfő kabinetfőnöke. Majd távozik a Likudból és 1999-ben az Israel Beitenu kötelékében választják meg parlamenti képviselővé, amelyet ő alapított, hogy a csaknem egy millió Oroszországból érkezett bevándorlót képviselje. A párt négy mandátumából 2006-ra 11 lett. A mostani előrejelzések 18 helyet jósolnak nekik. Ez azt jelenti, hogy a párt támogatottsága mára túlhaladta a hagyományos kereteit. Korábban javasolta, hogy bombázzák a palesztin gáztöltő állomásokat, bankokat és kereskedelmi központokat. A kezdeményezésére az Izrael ellenes arab pártokat a választási bizottság kízárta a részvételből, ám a Legfelsőbb Bíróság ezt a döntést megváltoztatta.


A kormányból 2005-ben lépett ki, mert ellenezte az egyoldalú gázai kivonulást és tiltakozott az annapoliszi konferencia ellen is 2007-ben.Téma: Izrael

Ma van az Omer számlálás

4.

napja ez 0 hét 4 nap
olvasson tovább >>>

Ácháré Mot

Szakaszunk – Áchré Mot (3Mózes 16-18.) – a Jom Kippuri Szentély-szertartás módozatait, áldozatait, ismerteti, elsősorban azt a gyakorlatot, hogy a szolgálattevő főpap ún. "bűnbakot" küld a pusztaságba, amely "magával viszi Izrael népének vétkeit".

Ezenfelül a szakasz – amit gyakran együtt olvasunk a következő, Ködosim, szakasszal – a zsidó élet szentségéről tárgyal, ezzel kapcsolatos vonatkozásban előírásokat tartalmaz.

Peszách פסח

  Kovászos eladási meghatalmazás kitölthető itt. A nyolcnapos ünnep (idén 2014. április 14. estétől április 22. estéig) a felszabadulás emlékét őrzi, és azt idézi, hogy Izrael gyermekei a kétszáztíz esztendős egyiptomi rabság után, több mint 3300 évvel ezelőtt tömegesen kivonultak Egyiptomból. A kivonulás történetét – amely Mózes küldetését, a fáraó kérlelhetetlenségét, az Isten rendelte tíz csapás sorozatát, majd a zsidók menekülését beszéli el – Mózes második könyvének 1–15. fejezete írja le.   Széder esték nagy választékban   Kapható az EMIH és a Chabad Kiadásában Az Örködés Éjszakája - Peszáchi Hágádá.  Film: Modell Széder Köves Slomóval                                                 Pesach in English

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!
Polgári naptár
   
Zsidó naptár
   
Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Hírlevél

Ha szeretne értesülni az aktuális híreinkről, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.
Név:

E-mail: